publicare carte cu ISBN

Publicare carte. Drumul cărții de la manuscris până la momentul lansării

Află totul despre publicare carte. Aici gasesti informațiile de care ai nevoie. Noi te putem ajuta să publici. Îți oferim mai departe câteva informații care te pot ajuta să înțelegi modul în care o carte vede lumina tiparului.

Îți propunem o introducere în culisele muncii de editare de carte.  

Cum lucrează o editură?

Pentru a vă face o idee despre cum lucrează o editură (implicit noi de la Editura Kingdom Design) vă fac o trecere în revistă a pașilor pe care îi urmează o carte ca să vadă „lumina tiparului”. Observați că expresia „lumina tiparului” nu prea își mai are suportul pentru că în timpurile noastre cartea nu trebuie neapărat să fie publicată pe hârtie, ci este suficient ebook. Este oare suficient? Eu nu cred.

Un autor care dorește să fie recunoscut drept autor de cărți va publica în format clasic, asistat de o editură și un editor care are capacitatea să îi ofere o analiză critică pe textul pe care îl propune pentru tipar.


În ziua de azi poți să publici destul de ușor pe un blog tot ce îți trece prin cap. Este gratis, rapid, cu acces direct la public și așa mai departe. De ce să mai apelezi la o editură ca să te asiste în publicarea unei cărți. Pentru că, în primul rând publicarea unei cărți este mai mult decât scrierea unui articol pe blog.

O carte presupune mai multă rigurozitate și încredere. Asistarea unei edituri înseamnă girul unui editor și recunoașterea editorială.

Etapele publicării

1. Culegerea de text (introducerea textului în calculator)

De obicei o face autorul atunci când scrie manuscrisul. Această etapă nici nu mai este trecută în lista de servicii ale unei edituri pentru că cei mai mulți autori își scriu singuri textul pe calculator, dar mai sunt și excepții. Dacă sunteți excepția, ar trebui să știți că prețul este între 1 şi 2 lei pe pagină pentru 350 de cuvinte şi 1200-1500 de caractere. Uneori prețul este mai mare dacă textul nu este lizibil şi cere mai mult pentru descifrare.

 

2. Editarea textului

Aici intervine editorul care îşi dă acordul pe text şi este atent la formulări, la ideile exprimate, verifică datele şi informațiile care apar în manuscris. În cazul unui text teologic, editorul face o critică (editare) teologică a textului. Dacă textul este dintr-un domeniul diferit decât domeniul de expertiză al editorului se apelează la un consultant specializat pe domeniul respectiv. În tot acest proces are loc o comunicare directă, deschisă şi intensă între editor şi autorul textului (şi specialistul domeniului – dacă este cazul).

editare pachet complet

3. Corectarea textului

După ce textul are acceptul editorului atunci se trece la următoarea fază, aceea a corectării ortografiei şi ortoepiei textului. De obicei, se apelează la doi corectori care vor verifica succesiv textul. Şi această etapă este supravegheată de editor. Rolul corectorului nu trebuie confundat cu cel al editorului. Corectorul nu își dă cu părerea pe text. El poate face propune și sugestii, iar editarea o face editorul în colaborare cu autorul. Corectorii începătorii fac greșeala de a face mai mult decât li se cere.

 

4. Tehnoredactarea

Deşi de multe ori este un termen înțeles greșit, tehnoredactarea are de-a face cu așezarea în pagină a textului şi pregătirea pentru tipar a interiorului cărții (În engleză Layout). Este o etapă tehnică făcută de un grafician, expert în lucrul cu textul în programe precum InDesign, Scribus sau Quartz express.

 

5. Cererea ISBN-ului pentru publicare

Editura face cererea de ISBN către Biblioteca Națională şi are grijă să îndeplinească toate procedurile legale pentru publicare carte.

publicam poezii, romane, nuvele, proza scurta

6. Designul coperții

Coperta ţine cont de mesaj, de titlul cărții, de mesajul care se dorește să se transmită. Nu lăsa coperta în grija „sorții”, ci, în calitate de autor, fii sigur că la copertă lucrează un designer care ți-a înțeles ideea pe care vrei să o transmiți. Coperta este primul element de contact dintre cartea ta și cititorul tău, de aceea trebuie să fie atractivă, actuală, sugestivă, reprezentativă.

 

7. Pregătirea pentru tipar

Se face o ultimă verificare a cărții în format electronic şi împreună cu autorul se cer oferte către tipografii pentru tipărire. Cele mai ieftine oferte de tipărire nu înseamnă că sunt și cele mai bune. De obicei, fiecare editură lucrează cu anumite tipografii care le oferă încredere și prețuri bune pentru produsele pe care le produc.

Vă oferim și design și tipar pentru afacerea ta: fluturasi, brosuri, carti de vizita.

8. Tipărire carte

Tipărirea cărții presupune cel mai mare cost. Costul scade pe exemplar cu cât sunt mai multe exemplare tipărite. Astăzi există posibilitatea ca o carte să fie publicată și în mai puține exemplare, începând de la 10 de exemplare. De cele mai multe ori aici se despart drumurile dintre un autor și o editură. În felul acesta costurile de editare sunt disociate de cele de tipar. Dacă se merge mai departe, de obicei costul munci editurii este inclus în prețul cărții. Noi vă oferim si publicare carte tiraj mic.

 

Având în vedere pașii de mai sus vă puteți face o idee cu privire la munca pe care o presupune publicarea. Pare complicat? Nu este. Dacă ai ceva de spus, scrie! Noi te ajutăm să publici?

    Numele (obligatoriu)

    Adresa de email (obligatoriu)

    Numar de telefon (obligatoriu)

    Subiect *

    Mesaj

    Acord GDRP


    Sunt de acord ca acest site să stocheze informațiile mele, astfel încât să poată răspunde solicitărilor mele.