lansare la biserica Stanca

Lansare de carte Călăuzirea în dragoste

Duminică seară, 20 mai 2017, am avut o nouă lansare de carte care a avut loc la biserica Stânca din Timișoara. De data aceasta este o carte de poezie creștină scrisă de Diana Damian Blaga.

Diana Damian mi-a mărturisit că a așteptat publicarea acestei cărți încă din copilărie. Îmi spunea: „Eram pe câmp și mă plimbam și visam la ziua când cartea mea va fi publicată.”

Este o carte mică, dar poezia nu se scrie la kilogram. Este o carte care redă fidel sufletul Dianei, acela prin care își exprimă dragostea pentru Mântuitorul ei și al nostru Isus Hristos.

Eu sunt atins de poezie, dar nu sunt poet. În cartea aceasta am văzut sclipiri și inspirație divină. Printre rânduri, se observă un talent neșlefuit și sincer care te poate conecta cu niște emoții personale foarte puternice. Poezia are rolul de a conecta o lume de emoții cu lumea pe care o trăim noi înșine. Poetul este cel care ne dă glas emoțiilor noastre și ne ajută să găsim frumusețe acolo unde nu te aștepți. Îmi vin în minte cuvintele lui Lucian Blaga care vorbea despre „corola de minuni a lumii”, sau acea frumusețe care se găsește „în flori, în ochi, pe buze ori morminte”. Frumusețea este peste tot, de fapt ea este acolo unde noi o vedem sau și mai bine zis, acolo unde ne propunem să o vedem. Este nevoie de o cultivare a ochiului sufletului pentru a vedea frumosul și pentru a-l construi. Poetul este cel care a exersat găsirea frumosului.

În schimb, sunt atras de design. Am considerat tot timpul că poezia nu este domeniul meu forte. Am scris câteva versuri… Orice încercare pe care am făcut-o nu m-a încântat pe deplin. Îmi plac lucrurile care vin natural, iar unora le vine natural poezia. Totuși, poezia și designul au multe în comun, cel puțin ideea de armonie. Această conștientizare mă face să cred că nu sunt atât de departe de poezie precum am crezut.

 

PLEDOARIE PENTRU POEZIE

Vreau să folosesc această ocazie pentru a vă chema la poezie. Poezia nu se citește alergând. Poezia se citește cu sufletul, nu cu ochiul. Așa că vă invit să încetiniți ritmul vieții și să citiți ceva poezie. O singură poezie poate să producă în sufletul tău cât zeci de pagini de poveste. La întrebarea lui Hölderlin „La ce bun poeții?” eu răspund simplu, fără să epuizez întrebarea: Poeții sunt cei care ne arată valoarea și frumusețea vieții. Pentru mulți valoarea vieții este dată de cât de multe realizează, de productivitatea timpului, însă în astfel de definiții sufletul nostru se împietrește și se usucă, iar sensibilizarea sufletului se face și prin poezie. Într-o lume tehnică, ne-am rezolvat nevoie de lucruri, dar ne-am uscat pe interior, așa că avem nevoie de poezie.

Artistul este încă căutător de frumos și armonie, nu armonia așezată matematic în lucruri, ci o frumusețe căreia îi stabilește el algoritmul. Arghezi a găsit frumosul în „Flori de mucegai”, iar Bacovia în locuințe lacustre. Diana Blaga a găsi frumusețe în Dumnezeu care ne curăță de urâtul acestei lumi și ne salvează de urâtul din noi.

 

DESCRIEREA PE SCURT A CĂRȚII

Cartea Călăuzirea în dragoste reprezintă debutul doamnei Damian Blaga Diana în sfera poeziei. Volumul este completat cu meditații, cugetări și scurte confesiuni care subliniază mesajul dragostei. Ideea simplă și profundă a cărții este că împlinirea personală se află în lucrurile aparent mici și fără valoare pe care le neglijăm și anume credința în Isus Hristos, iertarea celor care ne-au făcut rău, actele mici și spontane de bunătate și autenticitatea trăirii în relații bazate pe dragoste.

 

Vreau să vă las cu câteva versuri din partea autoare Diana Blaga și să vă bucurați de un moment de inspirație:

Am vrut să culeg

 

Am vrut să culeg
anotimpul fericirii
am vrut să culeg
albul zăpezilor
sărutul primăverii
mireasma zilelor de vară
și rugina de pe frunze.

 

Am vrut să culeg
din lume pomul fericirii,
roadele lui…
Priveam nerăbdătoare
la pomul care înflorea,
apoi înmugurea.
Dar când roadele lui erau în pârgă
mi-am întins mâinile
ca să culeg,
dar pomul meu, crengile și-a ridicat
în înaltul cerului
și mi-am amintit
de copacul meu
și mi am zis din nou:
„Am vrut să culeg…”

Atunci din somnul păcatului murdar
Dumnezeu m-a trezit,
m-a ridicat și mi-a dat har,
nădejde și un scurt,
un viitor măreț.
Alături de El, braț la braț,
calc mereu cu bucurie.
Chiar și atunci când furtunile
se dezlănțuie în viața mea,
Isus este mereu alăturea.

 

O felicit pe doamna Diana Blaga cu această ocazie și vă încurajez să luați această carte și să citiți poezie, veți fi mult mai bogați și mai sensibili.

 

UNDE POȚI COMANDA CARTEA

Poți comanda cartea pe site-ul editurii Kingdom Design sau în librăriile creștine din Timișoara: Kerigma și CLC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *